ZandkorrelsNog zo’n vraag die ons vaak wordt gesteld: hoe zit het met het soortelijk gewicht van zand? Hoeveel weegt zand? En wegen alle soorten hetzelfde? Een korte uitleg met tips voor als U zand gaat kopen.

Veruit de meest gebruikte zandsoorten wegen 1500kg per m3, dit is 1,5ton per m3. Bestelt U dus een bigbag zand (van 1m3), dan moet U rekening houden met een gewicht van 1500kg. Hierbij kunt U denken aan ophoogzand, straatzand, drainagezand, M3C-zand, speelzand, valdempzand en brekerzand, maar ook metselzand en betonzand. Deze soorten hebben allemaal een niet te fijne structuur en daar gaat het om. De fijne korrels zorgen voor een hoog soortelijk gewicht door de toenemende dichtheid.

Zandsoorten met een hogere dichtheid

Enkele soorten hebben een hogere dichtheid en dus hoger soortelijk gewicht.

Leemzand weegt doorgaans ruim meer dan 1500kg per m3, echter het precieze gewicht hangt af van de exacte samenstelling en regio van afkomst. Denk aan 1700-1800kg per m3.

Stol is een benaming, vooral bekend in Limburg, voor een mengsel van zand, grind en leem, in een formaat 0/20mm. Het soortelijk gewicht ligt doorgaans tussen 1700 en 1800kg per m3.

Gebroken puin is natuurlijk niet echt zand, door de grovere brokken puin die hierin voorkomen (0-40mm). Echter, veel mensen vergissen zich in het hoge gewicht van gebroken puin ofwel repac. Let dus op bij het bestellen dat het soortelijk gewicht ± 1800KG per m3 is!

 

Voor alle soortelijk gewichten van de soorten zand en grind, ga naar onze informatiepagina Soortelijk gewicht en inhoud.

» Naar het assortiment zand