Welke maat grind kan ik het beste nemen?

Witte kwartsHet kaliber, formaat of korrelgrootte is de grootte van het grind of split. Zand en grind wordt gezeefd in diverse formaten, split wordt in de groeve gebroken in diverse formaten en verder gesorteerd op korrelgrootte. De korrelgrootte wordt aangegeven met twee getallen en doorgaans in millimeters.Het eerste getal geeft de minimale korrelgrootte aan, het tweede getal de maximale korrelgrootte van de zeef.

Let op: dit zijn altijd zeefmaten! De grootte kan dus wat afwijken van de onder- of bovenmaat, afhankelijk van de manier waarop de korrel door de zeef valt. Denk aan een langwerpig steentje, wat in de lengte door de zeef valt, en dus langer is in de lengte. Wilt u een steentje nameten, gebruik hiervoor dan altijd de smalste zijde en niet de langwerpige zijde.

Welke maat grind de meest geschikte maat voor U is, hangt af van de toepassing en van Uw wensen. 40/60 is bijvoorbeeld te grof om te belopen, maar is prachtig als siertoepassing of in korven. Op opritten en sierpaden wordt meestal een maat tussen de 5-25mm gebruikt, bijv. 8-16mm of 16-25mm.
Ook is de korrelgrootte maatgevend voor de benodigde hoeveelheid! Voor meer informatie hierover, ga naar Hoeveel grind of split heb ik nodig?

Een voorbeeld van een zeefmaat:

8 - 16mm - dit wil zeggen dat de kleinste korrel ± 8mm diameter is en de grootste ± 16mm (afhankelijk hoe het door de zeef valt), en het bevat ook alles wat tussen de 8 en de 16mm ligt. 8/16mm is de standaardgrootte van grind en split en deze maat wordt het meeste toegepast in de tuin etc.

Heeft u nog niet duidelijk welk formaat u nodig heeft? Vraag gratis een handmonster aan!

 

Zeefdek

Korrelgroottes / formaat van zand

De korrelgrootte van zand wordt aangeduid in Millimeter (mm) of in micron (mµ). Alles wat valt in de korrelgrootte vanaf 63mµ tot 2mm noemen we zand. Daarboven wordt het grind of split genoemd. De korrelgroottes van zand worden niet standaard vermeld, aangezien niet alle soorten gezeefd worden op een bepaalde korrelgrootte.

Een voorbeeld van een zeefmaat:

180/230 - Als een soort de fractie 180-230mµ heeft is de kleinste korrel 180mµ en grootste maximaal 230mµ.

» Ga naar ons assortiment zand

» Ga naar ons assortiment grind en split