Hoe leg ik een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind/split aan?

Een oprit aanleggen met grind kunt u met de juiste materialen gewoon zelf doen, hoe u dit doet is afhankelijk van hoe zwaar de oprit belast gaat worden. Een tuinpad aanleggen van grind is zeer eenvoudig, als hier enkel op gelopen wordt gaat u anders te werk dan wanneer het zwaar belast wordt. Hieronder vindt U aanleginstructies voor verschillende belastingen, volg deze en u creëert zeker een prachtig tuinpad of oprit.

tuinpad aanleggen

Siertuin of tuinpad aanleggen grind met geen of lichte belasting

Met siergrind kunt u verschillende toepassingen in uw tuin bekleden. Een siertuin of tuinpad aanleggen met grind is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt U voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt U anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan, daarnaast gaan de stenen zo niet mengen met de ondergrond waardoor ze later makkelijker te verwijderen zijn. Een tuinpad aanleggen met grind waar op gelopen wordt heeft geen speciale werkwijze nodig, maar als uw tuinpad wel zwaar belast wordt denkt u dan eens aan het gebruiken van splitplaten.

Bij een tuinpad aanleggen met grind legt u het anti-worteldoek en hier op strooit U eenvoudigweg de steentjes, het beste verdeeld u de stenen met een hark over het oppervlak. Leg de stenen ±5cm dik voor een goede bedekking, dit is normaliter dik genoeg. Meer informatie over hoe dik u de steentjes moet leggen? Lees de informatiepagina: Hoe dik moet grind of split liggen?

Kort samengevat: een tuinpad aanleggen met grind:
1. Zorg voor een goede en vlakke ondergrond
2. Leg hierop anti-worteldoek
3. De stenen hierop strooien met een laagdikte van ±5cm

Oprit of parkeerplaats aanleggen met matig tot zware belasting

Bij een oprit aanleggen met grind waarop bijvoorbeeld auto’s gaan rijden, dient U allereerst een goede fundering aan te leggen om ongelijkheden en verzakkingen na enige tijd te voorkomen. 

 

Voor een fundering wordt meestal gebroken puin (ook wel menggranulaat genoemd) gebruikt met een laagdikte van 20-25cm. Dit geheel wordt aangetrild met een trilplaat voor een stevige en egale ondergrond. Nu heeft u de basis voor een oprit aanleggen met grind.


oprit aanleg worteldoekGaat u een oprit aanleggen met grind, dan kunt u eventueel splitplaten leggen voor een betere stabiliteit en drukbelasting. Daarnaast creëert u met splitplaten ook een spoorvrije en egale oprit of parkeerplaats. Door de honingraatstructuur van de splitplaat worden de stenen dicht bij elkaar gehouden, hierdoor ontstaat een compact en stabiel oppervlak. Bij ons kunt u ook splitplaten met worteldoek eraan vast bestellen als u een oprit gaat aanleggen, zodat onkruid niet kan groeien, super handig! En: bij ons krijgt u bij het bestellen van uw stenen korting op splitplaten!

Ook bij een terras van steentjes waar u met tuinmeubilair op gaat zitten raden we splitplaten aan, zodat het het tuinmeubilair niet wegzakt en stevig blijft staan.

Op de gebroken puin (of de splitplaten) strooit U de steentjes. U heeft zo een zeer onderhoudsarme oprit aangelegd! Hou als laagdikte eveneens ±5cm. aan. Er zijn diverse formaten siergrind of split mogelijk voor op een oprit, de maat 8/16 is de standaardmaat en zeer geschikt om met auto’s e.d. op te rijden.

Kort samengevat: een oprit aanleggen met grind:
1. Leg een fundering aan van gebroken puin en tril deze aan
2. Leg hierop anti-worteldoek of splitplaten
3. Strooi de stenen hierop met een laagdikte van ±5cm

» Ga naar het assortiment grind / split

» Ga naar het assortiment splitplaten

     oprit aanleggen met grind   oprit aanleggen met grind