Dolomiet

Dolomiet is een beigekleurige steensoort (ook bekend als Dololux of Gravier d'Or) die op meerdere plaatsen in Europa gewonnen wordt. Dolomiet heeft een hoog soortelijk gewicht (1,8ton/m3 voor de 0/5 fractie). De fractie 0/5 wordt vaak gebruikt voor halfverhardingen in parken en landschappen en wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt in tuinen. Dolomiet / Gravier d'Or wordt ook veel gebruikt voor de Petanquebaan (jeux-des-boules). De maat 5/15 wordt gebruikt als siersplit voor in de tuin en soms als afstrooilaag voor over de 0/5. Voor wat lichter / geel kleurig split, zie Yellow Sun split.

Dolomiet bestellen

Zandbestellen.nl heeft midibags, minibags en bigbag Dolomiet in de maten 0/5 en 5/15 altijd op voorraad. Uiteraard kunt u ook losgestort Dolomiet bestellen, dit kan al vanaf een aantal ton. Let op: Dolomiet moet in halfverharding ±8cm dik aangebracht worden (aangetrild), dit is meer dan de standaarddikte bij siersplit. Vragen of prijsaanvraag? Bel of mail ons gerust.

Dolomiet toepassen

Als U Dolomiet / Gravier d'Or als halfverharding wilt toepassen gebruikt U Dolomiet 0/5 (zeefmaat) en verdicht u het met een rol of trilplaat. Deze soort halfverharding wordt vaak gezien in kasteeltuinen en in stadsparken. Als u het als siersplit wilt gebruiken (maat 5/15) hoeft het geheel niet aangetrild te worden (wel anti-worteldoek gebruiken tegen onkruid). 
Dolomiet is een steensoort die een goede bindende werking heeft; men moet Dolomiet echter niet verwarren met vele gele kalksteen soorten (welke qua uiterlijk op Dolomiet lijken) die lichter zijn maar slecht vast gaan zitten. U kunt dit simpel testen door een glas te vullen met azijn en er wat 0/5 of 0/8 split in te doen. Als het reageert is het kalksteen en dus geen Dolomiet!

«Naar ons gehele assortiment grind en split