Hoeveel zand heb ik nodig?

Zand gestort

Wanneer U een zandbed met zand (welke zandsoort dan ook) wilt gaan aanleggen moet U uiteraard weten hoeveel zand U moet bestellen. Om uit te rekenen hoeveel zand U nodig heeft, heeft U de volgende gegevens nodig.

  • Lengte in strekkende meters
  • Breedte in strekkende meters
  • Aan te vullen hoogte in meters: Voor een zandbed van zand onder bestrating wordt een laagdikte gebruikt van 15-20cm (bij licht gebruik). Bij zwaarder gebruik moet de laagdikte 20-40cm zijn.

 

De lengte vermenigvuldigt U met de breedte. U heeft nu het aantal vierkante meters (m2). Het aantal vierkante meters vermenigvuldigt U met de aan te vullen hoogte in meters. Vermenigvuldig de uitkomst met 1,1. Dit is nodig voor de inklinking. Zand zakt namelijk nog in als het is aangelegd, dit heet inklinking. De uitkomst van deze berekening is de benodigde hoeveelheid kubieke meters zand (m3). Uw zand direct bestellen? Ga naar onze diverse zandproducten.

Zand berekenen

Een voorbeeld: U heeft een zandbak van 3m bij 3m. Deze wilt U gaan vullen met 30cm speelzand. Om de benodigde hoeveelheid speelzand uit te rekenen, doet U het volgende:

3 x 3 = 9m2.
9m2 x 0,30 = 2,7m3.
2,7m3 x 1,1 = 2,97m3. U heeft dus totaal 2,97m3 zand nodig om de zandbak te vullen.

Tip: Bestel genoeg: houd er rekening mee dat zand verdicht en u dus in werkelijkheid meer zand nodig heeft dan u strikt meet.


» Ga naar ons assortiment zand