Een nieuwbouw tuin aanleggen, waar moet ik beginnen?

Een nieuwbouw tuin aanleggen: Ten eerste gefeliciteerd met uw nieuwe woning! Bij het kopen van een nieuwbouwwoning wordt er vaak eerst nagedacht over de binnenkant van het huis. Zodra hier de knopen van zijn doorgehakt wordt er gekeken naar de tuin. Vaak een ondergeschoven kindje dus, maar zeker niet minder belangrijk.

 

De nieuwbouwtuin bij oplevering

We noemen het al een tuin maar bij het ontvangen van de sleutel is het vaak een ‘nieuwbouw zandbak’. Leuk voor de kids of de hond, maar niet heel handig voor uw containers, fietsen, en het schoon houden van uw vloer binnen. Er moet dus eerst iets aan veranderen voordat u kunt genieten van uw mooie plekje in de buitenlucht. Maar waar te beginnen? Want laten we eerlijk zijn, een tuin inrichten vanuit alleen maar een hoop zand is best een uitdaging.

 

Een nieuwbouw tuin aanleggen, waar beginnen

 

Wordt het vooral een kinderparadijs, wil u een lounge tuin met hippe accessoires of moet het vooral ruimte bieden voor groene vingers? Zet uw wensen én budget op papier en maak zelf een grof ontwerp (online in een van de gratis ontwerp programma’s of op een stuk papier). Vindt u het lastig om zelf te bepalen hoe uw tuin eruit moet komen te zien dan is uitbesteding aan een ontwerpbureau of hovenier ook een optie. Op het ontwerpen zullen wij ons verder niet richten, hiervoor zijn online vele tips te vinden. Wij richten ons op waar wíj goed in zijn: tips voor de materialen en de aanleg.

nieuwbouwtuin idee    tuinaanleg nieuwbouw   tuinidee

Handen uit de mouwen: het aanleggen

In de meeste gevallen begint een nieuwbouwtuin bij het aanvullen of ophogen van de zandgrond.
Kijk wel eerst naar het volgende:

 

  1. Is de grond plat / dichtgereden door het werkverkeer? Zo ja, dan is het raadzaam om de grond waar u planten wil gaan gebruiken eerst wat losser te maken tot ca. 50 - 70cm 
  2. Grond schoonmaken, op nieuwbouw plaatsen vindt u vaak bij het graven nog aardig wat puin. Zorg dat u dit zoveel mogelijk opruimt, nu heeft u de mogelijkheid. In de toekomst gaat u wellicht nooit meer zo grondig te werk.

 

Voor het ophogen van oppervlaktes kunt u Ophoogzand of Straatzand gebruiken:

 

  • Gaat u later bestrating leggen, neem dan Straatzand (goed waterdoorlatend, bevat geen leem), gaat het enkel op aanvullen, dan voldoet Ophoogzand uitstekend
  • Voor uw bloembedden of gazon is teelaarde aan te raden voor een voedende ondergrond van de beplanting. Heeft u veel aan te vullen, dan is het voordeliger om de onderlaag van Ophoogzand te doen en de toplaag (±50cm) van teelaarde
  • Bestel samen met uw buren om van volumekorting te kunnen profiteren!

 

>> Bestel hier direct uw Ophoogzand

>> Bestel hier direct uw Straatzand 

 

Handige Tips:

  • Leg niet uw hele tuin vol met bestrating in verband met het wegwerken van regenwater. Wilt u geen beplanting of gras, kies dan voor grind of split!
  • Gebruik waar nodig anti-worteldoek: zo voorkomt u onkruidgroei en creëert u een onderhoudsarme tuin.
  • Denk aan de stand van de zon. Het zou zonde zijn als uw beplanting of stenen verkleuren omdat u hier geen rekening mee heeft gehouden. 
  • Bespaar niet op de afwerking. Dit kan de look van de tuin bepalen! Met bijv. een stijlvolle kantopsluiting maak je de tuin helemaal af en maak je de tuin meteen een stuk onderhoudsarmer doordat alles netjes op zijn plek blijft.