Grind schoonmaken en groene aanslag verwijderen, hoe doe ik dat?

Het laatste wat u natuurlijk wilt in uw prachtig aangelegde tuin is dat het vervuild raakt. Grind in de tuin is relatief onderhoudsarm, maar om te voorkomen dat het minder mooi wordt is enig onderhoud wel aan te raden. Maar grind schoonmaken, hoe doet u dat? We leggen graag uit hoe u grind kunt schoonmaken en onderhouden.

Er zijn verschillende soorten vervuilingen die ervoor zorgen dat uw grind of split in de tuin er minder mooi uit gaat zien.

  • Algengroei (groene aanslag) op het grind. Dit ontstaat door wateroverlast.
  • Mos en onkruid
  • Verkleuring van grind door blad en zand
  • Verzakkingen

Verkleuring van grind en split

Grind kan verkleuren door algengroei wat ontstaat door een vochtige omgeving of door blad en zand. Hier wordt u natuurlijk niet blij van. Is uw grind helaas verkleurd dan kunt u het zelf reinigen in een aantal eenvoudige stappen. Zo kunt u het grind schoonmaken:

Stap 1. Schep de vervuilde grindlaag in een bak

Begin met het scheppen van het vervuilde grind of split in een bak of kruiwagen. Meestal is enkel de toplaag vervuild. Is dat het geval dan hoeft u alleen de toplaag in een bak te scheppen.

Stap 2. Schoonspuiten

Spuit vervolgens de stenen in de bak goed af met een hogedrukreiniger. Pas wel op met kleine formaten grind of split: deze spuit u eenvoudig de bak uit. Heeft u last van algengroei op de stenen dan kunt u hiervoor middel kopen bij de bouwmarkt speciaal voor groene aanslag verwijderen en het grind hiermee schoonmaken.

Stap 3. Het schone grind terugleggen

Verspreid vervolgens het schone grind terug op uw oppervlak. Hark het grind nog even goed door zodat het weer egaal en mooi verdeeld is.

Heeft u een groot oppervlak grind dan is het natuurlijk te veel werk om dit in bakken te gaan scheppen. Dan kunt u het beste het grind besproeien met schoon water en goed doorharken. Een andere optie is de vervuilde toplaag te verwijderen en te voorzien van een laag nieuw grind. Let op: ga nooit het grind schoonspuiten met een hogedrukreiniger als het nog in de tuin ligt: u spuit dan ook de ondergrond weg en zo neemt de kans op verzakkingen toe.

 

Het onderhouden van grind en split

Voorkomen van vervuiling van uw grind

In ons kikkerlandje zijn we regen wel gewend. Helaas zijn deze weersomstandigheden perfect voor algen om te groeien waardoor groene aanslag op de stenen ontstaat. Ook hiervoor geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Hoe kunt u deze groene aanslag voorkomen?

  • Grind/split soorten: met de keuze van de steensoort kunt u de kans op vervuiling al verminderen. Lichte steensoorten zoals wit split hebben meer kans op groene aanslag, kies dus voor een donkere soort. De meest kleurvaste steensoort is Basalt split. Ook Ardenner split, Canadian Slate zwart, Beach Pebbles zwart, Baskisch rood split en Rosso Verona split zijn kleurvast. Wilt u toch een lichte kleur steen toepassen in de tuin waar weinig zon komt, kies dan voor: Yellow Sun split, Crystal White split, Crystal White grind. Grind schoonmaken zult u dan minder snel hoeven doen.
  • Ligging: De kiezels kunnen het beste op een zonnige plek liggen. Groene aanslag ontstaat op vochtige plekken met veel schaduw.
  • Doorharken: Algen hebben minder kans om te groeien als u het grind regelmatig doorharkt omdat er dan een ander deel van het grind bovenop komt te liggen.

Onkruid en mos

Het voorkomen van onkruid en mos tussen uw stenen begint bij de basis: leg bij de aanleg worteldoek onder het grind. Het beste kunt u stukken worteldoek laten overlappen zodat ook daar geen onkruid tussen kan groeien. Als er toch nog onkruid groeit kunt u dit met de hand verwijderen, eventueel te besproeien met schoonmaakazijn waardoor het makkelijker los komt.

Groene aanslag verwijderen

Verzakkingen

Wordt het oppervlak zwaar belast dan is het noodzakelijk een goede fundering onder het grind of split te leggen. Splitplaten zijn daarnaast ook aan te raden bij zware belasting: verzakkingen voorkomt u hiermee en het grindoppervlak wordt gestabiliseerd. Om ontstane kleine verzakkingen te neutraliseren kunt u op de plekken van de verzakking extra grind leggen. Bij grote verzakkingen moet u terug naar de basis: zorg voor een goede funderingslaag, eventueel in combinatie met splitplaten.

Conclusie

Uw mooie tuin met grind of split onderhouden hoeft niet veel werk te zijn. Geef de stenen regelmatig een onderhoudsbeurt. Hark het grind even door en verwijder blad en andere resten. Ook kunt u de toplaag van uw grind of split oppervlak af en toe vervangen met wat nieuw grind om de mooie uitstraling te behouden. Heeft u nog vragen over grind schoonmaken of groene aanslag verwijderen uw tuin? Neem contact met ons op, wij beantwoorden graag uw vragen!

Wilt u ook grind of split in de tuin? Bekijk ons assortiment Grind/splitsoorten