Zand

Zand, een van de meest bekende en gebruikte grondstoffen op aarde. Iedereen gebruikt wel eens zand, of het nu voor een klusproject is of voor de zandbak. Op het eerste gezicht lijkt alle zand hetzelfde. Echter, als je twee soorten zand naast elkaar houdt zijn de verschillen overduidelijk: de ene soort is bijv. veel geler dan de andere en kan veel fijner of grover zijn. Hoe dit komt? Door o.a. de afkomst en het zeefproces. Omdat weinig mensen weten welke soorten, maten en kleuren zand er zijn hebben wij dit blog opgestart. Met informatieve en praktische artikelen hopen we U meer inzicht te geven in de wereld van zand. Vandaag: het ontstaan van zand.

De geboorte van zand: hoe ontstaat zand?

Zand ontstaat in berggebieden door afbraak van gesteente, dus door het afbrokkelen van stukken berg etc. Na het afbrokkelen kunnen de keien zich op drie manieren verder tot zand ontwikkelen. Allereerst komen veel stukken berg in rivieren terecht, waar het water zorgt voor het afschuren en breken van de stenen in kleinere stukjes. Daarnaast kan ook de wind gesteente schuren en fijner maken, dus als het ware zandstralen. Als laatste kan gesteente ook door ijs worden afgebroken en geschuurd. Dit vindt plaats op bijv. gletsjers. Deze processen duren vele honderden jaren, een snelle geboorte is het dus niet...

Door wind en water stroomt het zand in een rivier en door de stroming komt dit rivierzand in heel Europa in de bodem terecht door afzetting, drooglegging van rivieren etc. Ook kan het zand de zee instromen, waardoor het zeezand wordt. Zeezand is meestal ronder dan rivierzand. Deze soorten hebben dan ook beiden verschillende toepassingen. Daarover leest U de komende weken meer in ons blog!

» Ga naar ons complete assortiment zand