Hoe leg ik een grindkoffer/grindstrook aan?

Met een grindkoffer of grindstrook kan regenwater afkomstig van een verhard oppervlak wegzakken in de grond waardoor u wateroverlast in de tuin tegengaat. Het water kan tussen grind snel weglopen en vervolgens door de bodem opgenomen worden. Maar nu vraagt u zich af: hoe leg ik een grindkoffer of grindstrook aan? U leest het hier!

Een grindkoffer of grindstrook is een oppervlakte in de tuin gevuld met grind waar het water snel door kan lopen. Een grindkoffer en grindstrook hebben beiden een drainerende werking, maar wat is het verschil tussen deze twee?

Een grindstrook is simpelweg een strook van grind. Zo'n grindstrook ziet u vaak langs huizen waar een regenpijp of dakgoot zijn water uit laat lopen. Door de drainerende werking van het grind spat het water niet op tegen de muren en zo voorkomt u dat de muren vies worden en verkleuren. Meestal zit er onder een grindstrook geen grindkoffer (al kan dit wel). Een grindstrook is veel minder diep: 15 cm diepte is vaak al voldoende. Komt er veel water in de grindstrook van bijvoorbeeld het dak, dan is het slim om dat ergens naartoe te leiden zoals naar een sloot of een grindkoffer. Een grindstrook langs het huis is niet alleen goed voor de drainage, maar staat ook nog eens heel sierlijk!

Een grindkoffer is een diepe kuil gevuld met grind. Het overtollige water wordt opgevangen in de grindkoffer en fungeert zo als waterberging bij veel regen. Het water kan vervolgens weglopen in de grond. Het overtollige water in de tuin moet wel naar de grindkoffer stromen anders heeft het weinig effect. Een grindkoffer is vaak een kleine oppervlakte, waar een grindstrook een strook langs het hele huis kan zijn.

Het aanleggen van een grindkoffer of grindstrook kunt u zelf doen. Wat heeft u hiervoor nodig?

Let op: u moet uw tuin zo aanleggen of aangelegd hebben dat het regenwater naar de grindkoffer toe stroomt wil een grindkoffer effectief zijn. Hoe leg ik een grindkoffer aan?

  1. Start met het bepalen van uw drainagelocatie. Waar blijft het water staan of waar wilt u het water opvangen / naartoe leiden? Hier graaft u een goot of sleuf van ongeveer 60 cm diep. 
  2. Bekleed het gehele gat met worteldoek. Het worteldoek voorkomt dat de grindkoffer dichtslibt met zand. Zorg dat u langs de kanten een stuk worteldoek overlaat om vast te zetten. Zet het worteldoek aan de zijkanten vast met bijvoorbeeld grondpennen.
  3. Vul de grindkoffer volledig met het grind.
  4. Misschien wel het belangrijkste deel: Zorg dat je grindkoffer op afschot aangelegd is en kan afstromen op een vijver of sloot! Is er geen oppervlaktewater in de buurt, dan kan de overloop naar het riool aangesloten worden.

Welke grindsoort voor een grindkoffer/grindstrook?

Gaat u een grindkoffer aanleggen, dan is het belangrijk om goed drainerend grind te gebruiken. Het beste formaat wat u kunt nemen is 16 – 32mm. Kleiner dan 8 – 16mm moet u zeker niet gaan: het grind is dan te klein om goed waterdoorlatend te zijn. Grindsoorten die perfect geschikt zijn voor drainagetoepassingen én nog eens zeer voordelig zijn: Drainagegrind, Boerengrind of Witte grind.

Nog vragen over het aanleggen van een grindkoffer of grindstrook, of welke grindsoorten u hiervoor allemaal kunt gebruiken? Neem contact met ons op! Wij helpen u graag verder.

Grind bestellen voor uw grindkoffer of grindstrook? Bekijk ons assortiment Grind/splitsoorten