Valzand: dubbel speelplezier in de speeltuin

Gaat u een speeltoestel of hele speeltuin aanleggen? Dan is valzand ideaal als ondergrond. Valzand is handig, relatief goedkoop, goed waterdoorlatend (wordt niet modderig) en geeft dubbel speelplezier doordat kinderen ook in het zand kunnen spelen. Wel is het belangrijk om het juiste zand te nemen, om ongelukken en onveilige situaties te voorkomen.

De eisen aan valzand

Waarom zijn niet alle soorten zand geschikt onder een speeltoestel? Eenvoudigweg omdat zand veel te fijn kan zijn, waardoor het een harde laag wordt (verdicht). Ook te grof is natuurlijk niet de bedoeling, omdat er dan grove keien in kunnen zitten. Daarom is valzand een speciale zandsoort met zand van 0,2-2mm in de juiste verhoudingen. Hiermee voldoet ons valzand aan de officiële eisen zoals gesteld in de Europese normen (EN-1177) voor ondergronden onder speeltoestellen. Ook zorgt de grovere, losse korrel ervoor dat de speeltuin goed waterdoorlatend is, het water loopt snel door het zand weg.

Hoe dik moet valzand liggen?

Standaard wordt een laagdikte van ± 35-50cm geadviseerd, met een minimale dikte van 30cm. Dit is nodig om een goede valdemping te garanderen. Een ondergrond van 50cm is geschikt voor speeltoestellen waarbij de valhoogte max. 3m is. Zorg dus dat U voldoende zand legt en dit jaarlijks aanvult indien nodig. Veel speelplezier gewenst!

» Ga naar ons assortiment valzand (valdempzand)