Vulzand: Wat voor zand is dit precies en waar gebruikt  u het voor?

In de volksmond hebben de verschillende soorten zand vaak allerlei uiteenlopende namen. Dit komt vaak door de geschiedenis van winning uit een bepaalde regio of een bekende toepassing.

Vulzand is ook zo’n naam. De naam vulzand wordt al jaren gebruikt voor zand wat dient ter opvulling of aanvulling van de tuin, oprit, onder nieuwbouwhuizen etc. en kent vele varianten. Uit deze naam wordt dan ook direct duidelijk waar deze zandsoort voor dient.

Maar, wat is het nu precies voor zand en waar kunt u het wel en waar juist níet voor gebruiken?

Vulzand is ongezeefd

Dit is eigenlijk het belangrijkste wat u moet weten over vulzand. Het is niet gezeefd en dit betekent:

  • • Dat er schelpjes en andere steentjes in voor kunnen komen 
  • • Dat er leem in voor kan komen 

Deze twee kenmerken vormen geen enkel probleem voor toepassingen als opvulling en fundering, aangezien in de “gewone” ondergrond ook van alles voorkomt. En, het is ook gunstig voor de prijs! Uiteraard is het zand wél schoon.

Echter, wilt u gaan straten of de ondergrond beter waterdoorlatend maken met zand, gebruik dan geen vulzand. Voor straatwerk gebruikt u het beste straatzand (makkelijker af te rijen, iets beter drainerend) en voor drainerende toepassingen drainagezand. Daarnaast zijn er natuurlijk meer zandsoorten voor specifieke toepassingen. Zie hiervoor ons totale zand-assortiment.

Vulzand = ophoogzand, opvulzand, aanvulzand etc.

Zoals al eerder aangegeven is vulzand bekend onder vele namen. Bij ons kunt u het product vinden als ophoogzand, omdat dit de meest gebruikte naam is. Uiteraard is dit zand zowel in bigbag (zak van 1m3) als losgestort uit de vrachtwagen leverbaar:

» Zie hiervoor ons volledige assortiment ophoogzand!