Het gewicht van zand

Nog zo’n vraag die ons vaak wordt gesteld: Hoeveel weegt zand? Hoe zit het met het soortelijk gewicht van zand? En wegen alle soorten hetzelfde? Een korte uitleg met tips:

Hoeveel weegt zand: het soortelijk gewicht per m3

Veruit de meest gebruikte zandsoorten wegen 1500kg per m3, dit is 1,5ton per m3. Bestelt u dus een bigbag zand (van 1m3), dan moet u rekening houden met een gewicht van 1500kg. Hierbij kunt u denken aan ophoogzand, straatzand, drainagezand, M3C-zand, speelzand, valdempzand en brekerzand, maar ook metselzand en betonzand. 

Zand soorten met een hoger soortelijk gewicht

Enkele soorten hebben een hoger soortelijk gewicht:

Leemzand weegt doorgaans ruim meer dan 1500kg per m3, echter het precieze gewicht hangt af van de exacte samenstelling en regio van afkomst. Denk aan 1700-1800kg per m3.

Stol is een benaming, vooral bekend in Limburg, voor een mengsel van zand, grind en leem, in een formaat 0/20mm. Het soortelijk gewicht ligt doorgaans tussen 1700 en 1800kg per m3.

Gebroken puin is natuurlijk niet echt zand, door de grovere brokken puin die hierin voorkomen (0-40mm). Echter, veel mensen vergissen zich in het hoge gewicht van gebroken puin ofwel repac. Let dus op bij het bestellen dat het soortelijk gewicht ± 1800KG per m3 is!

 

Voor een overzicht van alle soortelijk gewichten van de verschillende soorten zand en grind, ga naar onze informatiepagina Soortelijk gewicht en inhoud.

» Ga naar het assortiment zand