Zelf beton maken: Minder moeilijk dan het lijkt!

1:2:3 beton: Zelf beton maken, het klinkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Beton kunt u voor verschillende doeleinden gebruiken. Het storten van een vloertje of fundering, het zijn relatief kleine projecten waarvoor u makkelijk zelf beton maken kunt.

Zelf beton maken met 4 ingrediënten

Dit heeft u nodig om zelf beton te maken: Grind, Betonzand, Water en Cement.
Voor 1m3 (1.000 liter) beton heeft het volgende nodig: 325 kg cement – 660 kg betonzand – 1300 kg grind – 160 liter leidingwater.

Soorten grind die u kunt gebruiken voor het maken van beton zijn BoerengrindMoraine grind, Maasgrind en Witte grind. Alle vier de grindsoorten zijn geschikt voor het maken van beton. Boerengrind is het voordeligst van het stel en het Witte grind is een echte aanrader als het om zichtbeton gaat vanwege de wittere kleur. Afhankelijk van de toepassing kunt u kiezen voor een korrelgrootte van 4-16mm, 8-16mm, 4-32mm of 16-32mm.  

  

Zelf beton maken: Mengvolgorde

Stap 1: Meng het zand en grind tot dat alles goed gemixt is.

Stap 2: Voeg het cement toe en laat de mixer draaien tot er een gelijkmatige massa ontstaat.

Stap 3: Tot slot, voeg het water toe. Als het mengsel teveel water bevat, voeg dan extra cement, zand en grind toe in de juiste verhouding.

Handig is dan om de verhouding simpel te laten zoals bij de 1:2:3 verhouding: 1 emmer cement – 2 emmers betonzand – 3 emmers grind. 

zelf beton maken

TIP! Bij funderingen kunt u beter een andere verhouding aanhouden: 1 deel cement, 2.5 delen zand en 3.5 delen grind. Daardoor meng je dan 0.5 deel water.

Onze grindsoorten en zand zijn te bestellen in bigbags of losgestort en zijn uiteraard zeer scherp geprijsd. Het kleinste deel, cement, kunt u eenvoudig halen bij verschillende bouwmarkten. Ga direct naar ons:

» Boerengrind

» Morainegrind

» Maasgrind

» Witte grind

» Betonzand

Toch op zoek naar iets anders?

Ga direct naar ons totaalassortiment Grind en Split!