Geel grind: Tips en inspiratie voor een tuin met geel grind of split

Er wordt ons vaak gevraagd naar advies rondom het gebruik van de kleur geel in de tuin. De een wil geel grind eruit laten springen, de ander wenst hier en daar wat geel als sfeerkleur, minder duidelijk aanwezig. Welke soort geel grind is opvallend en welke soort past juist goed als ondersteuning tussen andere tinten? We zetten een paar aandachtspunten op een rijtje:

» Het belangrijkste aandachtspunt is dat het niet zozeer om de soort gaat, maar om de hoeveelheid / manier waarop u geel grind verwerkt in uw tuin. Klinkt logisch, maar we willen toch graag even benadrukken hoeveel invloed de hoeveelheid heeft.

Het verschil in uitstraling zal duidelijk zijn. In de eerste tuin is geel grind enkel als sfeerkleur aangebracht, maar de hoofdkleur blijft groen. De rechtertuin straalt daarentegen duidelijk geel uit, dat is niet te missen.

 

» Als tweede aandachtspunt willen we het verschil tussen grind en split meegeven. Op beide foto's hierboven is split (hoekig) gebruikt. De hoekige vorm geeft altijd iets meer accent, is iets pittiger. Een ronde kiezel, grind dus, heeft een iets zachtere uitstraling en zal minder snel overheersend worden.

» Als laatste is er natuurlijk het verschil in soorten. De ene steensoort is geler dan de andere en de ene grind is lichtgeel waar de andere richting okergeel gaat. We zetten voor u de gele soorten op een rijtje:

  • Yellow sun split. Hierboven al genoemd. Lichtgeel, in natte toestand iets dieper geel. Hoekige steen. Afhankelijk van toepassing en combinatie met andere elementen een zeer uiteenlopend resultaat mee te creëren, van rustig tot pittig.
  • Castle grind: Zeer ronde grind met beige/champagnekleur, in natte toestand wordt dit iets dieper. Rustige, sierlijke uitstraling.
  • Cordoba grind: Ronde grind met zachtgeel/beige kleur, in natte toestand wordt ook deze diepergeel van kleur. Rustige, sierlijke uitstraling.
  • Dolomiet split: Hoekige split met beige / grijsgele kleur, wat donkerder (vooral nat richting okergeel). Natuurlijke en vrij rustige uitstraling, ook op grotere oppervlakken. In de fijne maat 0/5mm welke wordt aangetrild tot halfverharding komt de kleur nog iets sterker/dieper oker over.
  • Boerengrind: Bont geel-beige-bruin van kleur, mooie authentieke uitstraling. Mooi voor boerenerven, maar ook goed te combineren met strakkere omgevingen.
  • Taunus Kwarts: een geel-wit-oranje grind, wat het tot een unieke en uitgesproken tint maakt! Heel veelzijdig toe te passen.

Nog enkele voorbeelden ter inspiratie:

geel grind
geel grind tuin

Castle grind in siertuin met beige en creme tinten. Rechts een detail van Cordoba grind aangelegd.

dolomiet geel
geel grind

Links een halfverharding met gele Dolomiet, rechts een siertuin met gele Taunus kwarts grind.