Drainage met grind in uw tuin is in Nederland een handige hulp als het gaat om regenwater. Regenwater: daarvan krijgen we elk jaar genoeg van op ons dak en niet iedere tuin kan daarmee overweg. Om onszelf natte voeten te besparen is de aanleg van drainage met behulp van drainagegrind een uitstekende oplossing.

drainage toepassing

Makkelijk zelf drainage met grind aanleggen

De aanleg van een drainageput met geperforeerde buisleidingen, om de afwatering van de grond te verbeteren, is een van de meest bekende toepassingen als het gaat om drainage met grind. Zo'n drainageput met buisleidingen kunt u gemakkelijk zelf aanleggen.
De toepassing van drainage kunnen we verdelen in twee type drainages, ringdrainage en tuindrainage. Ringdrainage is voor het ontwateren van uw kruipruimte en naastliggende grond. Tuindrainage kunt u toepassen als u last heeft van een extreem natte tuin, zoals plassen water die achter blijven na een regenbui.

 

Aanleg van drainage met grind

1. Begin met bepalen van uw drainagelocatie en diepte. Voor het graven van de sleuf gelden voor beide dezelfde regels: graaf een waterpas rechte sleuf van 60cm diep en ongeveer 20cm breed.

2. Leg bij de tuindrainage de buizen maximaal 5 meter van elkaar af. Bij tuindrainage heeft u namelijk meerdere buizen nodig. Drainageput: Zorg dat er bij tuindrainage een of enkele drainageputten aangesloten zitten op het buizenstelsel zodat u het elke 5 jaar makkelijk kan doorspuiten om zo de drainage optimaal te houden

3. Om het effect van drainage te optimaliseren vult u de sleuven eerst met een laagje grind van ongeveer 3cm. Werk daarbij met worteldoek om vervuiling van de drainagebuis zoveel mogelijk tegen te gaan.

4. Sluit na het leggen van de buis één zijde af met een eindstop of stevige tape. De andere zijde kunt u aansluiten op het oppervlaktewater zoals een sloot. Heeft u deze mogelijkheid niet, kies dan voor het gemeentelijke afwateringssysteem. Let op! sluit u drainagebuis nooit aan op het vuilriool ivm stankoverlast.

5. Vul de rest van de sleuf aan met grind totdat de sleuf nog maar 20cm diep is.

6. Tot slot gooit u de resterende 20cm weer dicht met tuinaarde of straatzand.

TIP: zorg ervoor dat u uw drainagestelsel inzichtelijk heeft voor uzelf. Dit is nodig in verband met toekomstige tuinwerkzaamheden, verbouwingen, het doorspuiten van de buizen of een eventuele verkoop van uw perceel.

 

Drainage grind: welke soort kies ik?

Kiest u voor drainage met grind dan bent u niet alleen voordelig uit, maar u heeft ook keuze uit meerdere grindsoorten. Grind voor drainage bestaat in verschillende soorten en maten. Welke u het beste kunt gebruiken ligt aan de toepassing. Gebruikt u het grind op een manier zodat het niet zichtbaar is, dan is bijvoorbeeld boerengrind of simpelweg Drainagegrind een goede en goedkope keuze. 
Legt u drainage met grind aan op een plek waar het zichtbaar is dan kunt u er voor kiezen om grind te gebruiken dat past bij uw tuin, bijvoorbeeld Witte grind. Maar ook de meeste soorten siergrind zijn geschikt!
Over het formaat hoeft u niet lang te twijfelen, 16 - 32mm werkt het beste. Vindt u dat te groot dan kunt ook kiezen voor het formaat 8 - 16mm.

 drainagegrind boerengrind   wit drainagegrind

Drainage grind kopen 

» GA DIRECT NAAR DRAINAGEGRIND

 

Twijfelt u nog over de soort die u wilt gebruiken, bekijkt u dan eens ons totale assortiment grind. Heeft u nog vragen of wilt een persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op!